Πέμπτη, 14 Μαΐου 2015

Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους ή “Θεσμούς”

Όλα τα παρακάτω γεγονότα είναι αληθινά και ιστορικά επαληθευμένα. Οποιαδήποτε όμως, ομοιότητα με σύγχρονες καταστάσεις ή πρόσωπα, είναι συμπτωματική!

Στις αρχές του 1200 η διαφθορά των κρατικών λειτουργών είχε οδηγήσει σε υπερχρέωση του Βυζαντινού Κράτους. Η οικονομική δύναμη τότε ήταν η Βενετία (αν θυμάμαι καλά τότε δόγης ήταν η Μερκελη και υπουργός οικονομικών ο Σόιμπλι) και οι βυζαντινοί δανειζόταν κυρίως απ' αυτούς. Παρ' όλο που ο λαός ζούσε πλουσιοπάροχα πχ όλοι είχαν άμαξα πολλών ίππων 4Χ4 (δηλ. την έσερναν 4 άλογα με 4 πόδια το καθένα), ήταν δυσαρεστημένος και δεν δεχόταν περικοπές,αλλά απαιτούσε περισσότερες παροχές!
Όταν η Τρόικα (Βενετία, Βατικανό και λοιποί Δυτικοί) αποφάσισε την 4η Σταυροφορία με στόχο τη Μέση Ανατολή (αν θυμάμαι καλά η επιχείρηση ονομαζόταν “Αραβική Άνοιξη”), ο πρίγκηπας Αλέξιος Άγγελος (γιος του προηγούμενου Αυτοκράτορα) τους έταξε 200000 μάρκα αν τον βοηθούσαν να καταλάβει το θρόνο περνώντας πρώτα από την Κωνσταντινούπολη.
Όταν έφτασαν στην Κωνσταντινούπολη ο λαός δεν δέχτηκε με θετικές προθέσεις τον Αλέξιο Άγγελο, αλλά άλλαξε γνώμη όταν τους διαβεβαίωσε ότι “λεφτά υπάρχουν”. Έτσι παρά την αντίσταση των πιστών στον αυτοκράτορα Αλέξιο Γ', οι Σταυροφόροι ή “Κλιμάκια” μπήκαν στην Κωνσταντινούπολη και υπέγραψαν Μνημόνιο με τον Αλέξιο Άγγελο ο οποίος έπρεπε να πληρώσει τις 200000 που αφορούσαν προηγούμενα χρέη και την αποζημίωση της Τρόικα για την βοήθεια που προσέφερε. Όμως, όταν άνοιξε τα ταμεία βρήκε μόνον τα μισά χρήματα! Αναγκάστηκε λοιπόν, να επιβάλει αντισυνταγματικούς και βαρείς φόρους στον λαό για να μαζέψει τα χρήματα. Έως την εξόφληση των χρεών τα “Κλιμάκια” παρέμειναν στην Κωνσταντινούπολη και προκαλούσαν τους Έλληνες με την αλαζονική συμπεριφορά τους!
Τότε εμφανίστηκε ο Αλέξης Μουρτζουφλός ο οποίος υποσχέθηκε στον λαό πως “θα σκίσει το Μνημόνιο” και έτσι κατάφερε να γίνει Αυτοκράτορας (δηλ πρωθυπουργός) με το όνομα Αλέξης Ε'. Αμέσως μετονόμασε την Τρόικα σε “Θεσμούς” και τους πρότεινε να διαγράψουν (αναδιαρθρώσουν) το υπόλοιπο χρέος και να φύγουν. Οι Θεσμοί το συζητούσαν, αλλά δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα χωρίς την συγκατάθεση της Βενετίας (και του υπουργού της Σόιμπλι). Οι συζητήσεις κράτησαν μήνες και όταν ο Αλέξης τους δήλωσε πως δεν έχει να πληρώσει, εκείνοι εφάρμοσαν τον όρο του Μνημονίου που έλεγε πως είχαν δικαίωμα να κατασχέσουν οτιδήποτε ήθελαν από το Bυζαντινό Κράτος! Έτσι το 1204 προέβησαν σε λεηλασίες και καταστροφή της Κωνσταντινούπολης και διέλυσαν το Βυζαντινό Κράτος !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου