Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου 2015

Μια πρόταση για το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Είναι πλέον δεδομένο ότι το σημερινό σύστημα με τις 200 επισκέψεις/μήνα ανά γιατρό είναι ιδιαίτερα προβληματικό και συνεπάγει την ταλαιπωρία ασφαλισμένων και συμβεβλημένων γιατρών.
Προτείνω τα εξής:
Ο ασθενής να έχει δικαίωμα ελεύθερης επιλογής γιατρού. Ο ΕΟΠΥΥ να του αναγνωρίζει πχ 2 επισκέψεις/μήνα στον γιατρό της επιλογής του, αξίας 10 ευρώ/επίσκεψη. Ο γιατρός θα καταχωρεί την επίσκεψη στο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης και τα 10 ευρώ θα πιστώνονται άμεσα στον τραπεζικό λογαριασμό του ασφαλισμένου που θα είναι συνδεδεμένος με τον φάκελο υγείας του. Αν ο ασθενής επιλέξει γιατρό που δέχεται επίσκεψη 50 ευρώ, τότε τα 10 ευρώ θα πιστωθούν στον λογαριασμό του και τα υπόλοιπα 40 ευρώ θα καταχωρούνται ηλεκτρονικά στα φοροαπαλασσόμενα έξοδα της φορολογικής του δήλωσης. Ταυτόχρονα τα 50 ή τα 10 ευρώ της επίσκεψης, θα χρεώνονται στα έσοδα της φορολογικής δήλωσης του γιατρού!
Κατ' αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνονται πολλοί στόχοι: η ελεύθερη επιλογή γιατρού από τον ασθενή, η αποφυγή οποιασδήποτε ταλαιπωρίας για την εξασφάλιση ραντεβού κτλ. Επίσης, αντιμετωπίζεται η γραφειοκρατία εφ' όσον δεν θα πληρώνει πλέον ο ΕΟΠΥΥ τον γιατρό και αποφεύγεται πιθανή φοροδιαφυγή του γιατρού μειώνοντας τον φόρτο εργασίας των ελεγκτικών μηχανισμών εφ' όσον δεν θα χρειάζεται πλέον να τον ελέγξουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου