Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2012

Οργανωμένο σχέδιο εξόντωσης των μικρομεσαίων

Τελευταία τα ΜΜΕ διοχετεύουν συνεχώς υπόνοιες περί "σκανδαλώδους φοροδιαφυγής των ελευθέρων επαγγελματιών" επειδή δηλώνουν μικρά εισοδήματα στην φορολογική τους δήλωση. Δεν επισυνάπτεται κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει φοροδιαφυγή, ούτε μας λένε τι επαγγέλλονται οι μικροεισοδηματίες. Μήπως δουλεύουν με "μπλοκάκι" για 500 ευρώ το μήνα? Μήπως έχουν μια μικρή τουριστική επιχείρηση που ανοίγει μόνο 3 μήνες το χρόνο? Μήπως έχουν ένα μικρό μαγαζί που δεν κερδίζει ούτε όσα χρειάζονται για να πληρωθεί ο ΟΑΕΕ? 
Το σχέδιο κατασυκοφάντησης των αυτοαπασχολούμενων ξεκίνησε επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και γιγαντώνεται τώρα επί ΝΔ με αποκορύφωμα και το πρόσφατο φορολογικό νομοσχέδιο. Ο στόχος είναι διπλός:
1) να εξαφανίσουν τις μικρές επιχειρήσεις ώστε στη θέση τους να ξεφυτρώσουν μεγάλες. Πχ αν κλείσουν τα ιατρεία της γειτονιάς στη θέση τους θα ανοίξουν μεγάλα πολυϊατρεία από επιχειρηματίες που θα δίνουν 500 ευρώ στους γιατρούς για να δουλεύουν "part time". Οι μικροϊδιοκτήτες ταξί θα υποσκελιστούν από μεγάλες εταιρείες αγοραίων αυτοκινητιστικών υπηρεσιών. Και το τελευταίο ψιλικατζίδικο της γειτονιά θα κλείσει προς όφελος των πολυκαταστημάτων. Και ούτω καθ΄εξής...
2) να στρέψουν την αγανάκτηση του κόσμου προς μια ομάδα συμπολιτών τους και όχι προς τους πραγματικούς υπαίτιους της χρεοκοπίας. Δεν φταίει η μικροφοροδιαφυγή αν μειώνονται μισθοί και συντάξεις. Φταίει η διαφθορά της κρατικής διοίκησης. Δεν φταίει ο δημόσιος υπάλληλος αν διορίστηκε υπεράριθμος και χωρίς να υπάρχει ανάγκη των υπηρεσιών του. Φταίει αυτός που τον διόρισε. Δεν φταίει ο συνταξιούχος αν παίρνει δυσανάλογη σύνταξη σε σχέση με τις υπηρεσίες που προσέφερε. Φταίει αυτός που του την έδωσε. Παρομοίως, δεν φταίει ο φοροφυγάς αυτοαπασχολούμενος. Φταίει αυτός που του το επέτρεψε. 
Οι κυβερνώντες και οι αποφασίζοντες και διατάσσοντες, θα πρέπει να λάβουν υπ' όψη ότι η ελληνική οικονομία στηρίζεται στους μικρομεσαίους. Καταστρέφοντάς τους το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας θα περάσει σε κατάσταση δυσαρέσκειας και αγανάκτησης η οποία κατά το παρελθόν είχε τραγικές συνέπειες για όλους.
Άκουσα τον κ. Στουρνάρα να δηλώνει πως ένας στους δύο αυτοαπασχολούμενους δηλώνει κάτω από 5000 ευρώ. Ωραία! Αυτός λοιπόν, ο ένας στους δύο, δεν έχει τεκμαρτή κινητή και ακίνητη περιουσία ούτε καν το "τεκμήριο διαβίωσης" των 5000 ευρώ? Αν είναι έτσι, πρόκειται για έναν φτωχό συμπολίτη μας και είναι ντροπή να αφήνουμε υπόνοιες για την φορολογική ανειλικρίνειά του. Αν όμως κατέχει τεκμαρτή περιουσία, τότε φορολογείται με βάση τα τεκμήρια και είναι άκρως συκοφαντικό να τον παρουσιάζουμε ως "μη συνεισφέροντα" στα φορολογικά έσοδα της χώρας!

Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2012

Η σύγχρονη Ελλάδα...

Όταν πριν από πολλά χρόνια ονειρευόμαστε την νέα Ελλάδα της "ευημερίας και της προόδου" ούτε στους χειρότερους εφιάλτες μας υπήρχε η σημερινή κατάσταση.
Θυμάμαι στις αρχές του '80 τις συζητήσεις για την κατάσταση στην Πολωνία (τότε με τον Βαλέσα). Τότε δεν ξέραμε, ακριβώς, τι συμβαίνει στο "Ανατολικό Μπλοκ" και πολλοί υποστήριζαν πως ότι αρνητικό μας έλεγαν οφειλόταν στην αμερικάνικη προπαγάνδα. Έτυχε, την εποχή εκείνη, να γνωρίσω μια νεαρή Πολωνέζα που είχε "δραπετεύσει" από το καθεστώς Γιαρουζέλσκι. Τη ρώτησα αν φταίνε οι Αμερικανοί για την κατάσταση στη χώρα της. Μου απάντησε "να ξέρεις πως όσον αφορά τις ιδέες του κομμουνισμού εγώ τις ασπάζομαι. Αυτό που επικρατεί, όμως, στην Πολωνία δεν είναι κομμουνισμός. Για παράδειγμα, η μητέρα μου είναι δασκάλα. Έλαβε μια εγκύκλιο από το υπουργείο παιδείας που έλεγε ότι ο κάθε μαθητής έπρεπε να έχει ένα τετράδιο όπου θα γράφει τις κακές πράξεις των συμμαθητών του!".
Στην σύγχρονη Ελλάδα της "δημοκρατίας και προόδου" έφτιαξαν ένα τηλεφωνικό αριθμό όπου όποιος θέλει, ανώνυμα, μπορεί να καταγγείλει τον συμπολίτη του για φοροδιαφυγή! Έτσι λοιπόν ο δυσαρεστημένος ιδιότροπος πελάτης ή ο κακόβουλος γειτονικός επιχειρηματίας, τηλεφωνεί και κατηγορεί ανώνυμα έναν άτυχο βιοπαλαιστή! Όταν φτάνει το ΣΔΟΕ "κατασκευάζει" αποδείξεις για φοροδιαφυγή (του δίνει αυτό το δικαίωμα το υπάρχον καθεστώς) και τον στέλνει στον εισαγγελέα! Ακριβώς τις ίδιες καταστάσεις ζήσαμε στην κατοχή όταν οι "τίμιοι" πολίτες κατέδιδαν στους Γερμανούς τους "ανέντιμους" Έλληνες αντιστασιακούς. Αμέσως μετά την κατοχή, μπορούσες να καταγγείλεις το γείτονά σου ή τον εχθρό σου ότι ήταν κομμουνιστής και να τον στείλεις στη Μακρόνησο. Με άλλα λόγια οι καιροί αλλάζουν, αλλά οι καταστάσεις μένουν.
Στην Ελλάδα της "ευημερίας και προόδου" κλείσαμε τα βενζινάδικα γιατί φοροδιέφευγαν με το πετρέλαιο θέρμανσης και δώσαμε το δικαίωμα στους Βούλγαρους να κάνουν "χρυσές" δουλειές στην Βόρειο Ελλάδα με τα "πέλετ" χωρίς να κόβουν καθόλου απόδειξη (όπως άκουσα)!
Αν θέλουμε να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή υπάρχει ο εξής απλός τρόπος: όλοι οι πολίτες να φορολογούνται με 40-50% μόνο για τα καθαρά κέρδη που προκύπτουν από τα έσοδα πλην τα έξοδα. Δηλαδή κάποιος να δηλώνει τα έξοδα που είχε όλη τη χρονιά με βάση τις αποδείξεις που συγκέντρωσε. Έτσι αν ο φορολογούμενος πλήρωσε 100 ευρώ χωρίς να πάρει απόδειξη, θα πληρώσει άλλα 50 ευρώ φόρο γιατί τα 100 ευρώ θα θεωρηθούν κέρδος (εφ' όσον δεν αποδεικνύει ότι τα ξόδεψε). Με το σύστημα αυτό το κράτος θα χάνει από την άμεση φορολογία, αλλά θα κερδίζει με τη έμμεση και θα ενισχυθεί η ανάπτυξη εφ' όσον κάποιος θα προτιμά να ξοδεύει τα κέρδη του παρά να τα αποθηκεύει. Οι επιμέρους λεπτομέρειες του συστήματος αυτού μπορούν εύκολα να ρυθμιστούν και να μην προκύπτουν δυσλειτουργίες όπως πχ "μη απόδοση ΦΠΑ". 

Κυριακή, 9 Δεκεμβρίου 2012

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο: Ζουν στον κόσμο τους?

Βλέπω παντού αναφορές πως τα επιπλέον έσοδα του κράτους θα προκύψουν από την φορολόγηση ελεύθερων επαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων. Τους ξεφεύγει μια σημαντική λεπτομέρεια: ο "τζίρος" στην αγορά έχει πέσει στο ελάχιστο και κανένας πλέον δεν δουλεύει. Η πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρών επιχειρήσεων εξακολουθούν να υπάρχουν γιατί δεν έχουν άλλη επιλογή. Όποιος έχει φτάσει σε μια προχωρημένη ηλικία πχ άνω των 50, δεν ξέρει τι να κάνει αν κλείσει τη μικρή επιχείρησή του. Δεν μπορεί να βρει δουλειά πουθενά ούτε να ανοίξει άλλη επιχείρηση και γι' αυτό δεν την έχει κλείσει έως τώρα. Με το νέο φορολογικό πολλές μικρές επιχειρήσεις θα φτάσουν στο σημείο τα έξοδά τους να είναι περισσότερα από τα έσοδα και να αναγκαστούν να κλείσουν επιτείνοντας την ύφεση και την ανεργία.
Επίσης, οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν δουλεύουν πλέον, τα ιατρεία είναι άδεια, οι δικηγόροι κάθονται. Όσοι δουλεύουν στις κατασκευές δεν έχουν πλέον αντικείμενο εργασίας εφ' όσον η αγορά ακινήτων έχει σβήσει. Όσοι δουλεύουν με τον τουρισμό περιμένουν να δουλέψουν δύο μήνες το καλοκαίρι για να βγάλουν τα έξοδα όλου του χρόνου.
Ένας ελεύθερος επαγγελματίας πρέπει να πληρώνει ο ίδιος τις ασφαλιστικές εισφορές (πχ ο ΟΑΕΕ ζητά 4000 ευρώ το χρόνο περίπου), το λογιστήριο που είναι απαραίτητο γιατί με τις συνεχείς αλλαγές στο φορολογικό θα μπλέξει εύκολα (στοιχίζει περίπου 1000 ευρώ το χρόνο), χρειάζεται επαγγελματική στέγη  που, ακόμη και αν είναι ιδιόκτητη, έχει έξοδα (χαράτσι, φόρος ακίνητης περιουσίας κτλ). Ας υπολογίσουμε 5000 ευρώ τα υπόλοιπα επαγγελματικά έξοδα συμπεριλαμβανομένης της επαγγελματικής στέγης ώστε μαζί με ασφαλιστικές εισφορές και λογιστήριο να φτάσουν τις 10000 ευρώ. Αν λοιπόν ο ελεύθερος επαγγελματίας έχει "τζίρο" 2000 ευρώ το μήνα δηλ. 24000 ευρώ το χρόνο, του μένουν 14000 αν αφαιρέσουμε τα έξοδα. Από αυτά πρέπει να πληρώσει 3640 ευρώ φόρο, 650 ευρώ τέλος επιτηδεύματος και 140 ευρώ έκτακτη εισφορά! Δηλ. του μένουν 9570 ευρώ άρα 797,5 ευρώ το μήνα!
Μη μου πείτε ότι κερδίζει πολλαπλάσια απ' ότι δηλώνει εφ' όσον φοροδιαφεύγει, γιατί οι "χρυσές" εποχές πέρασαν. Κανένας, πλην ελάχιστων περιπτώσεων, δεν καταφέρνει πλέον να έχει τόση δουλειά ώστε να μπορεί να "κρύβει" σημαντικά ποσά. Η φοροδιαφυγή αφορά τα "μεγάλα κεφάλια" που ευνοούνται από το νέο φορολογικό. Το κράτος δεν χρεοκόπησε γιατί ο κάθε κακομοίρης που έχει ψιλικατζίδικο, δεν έκοψε απόδειξη για τσίχλες! Το κράτος χρεοκόπησε λόγω των αλόγιστων κρατικών εξόδων (υπερτιμολογήσεις προμηθειών ή έργων, ρουσφετολογικοί διορισμοί), της κρατικής διαφθοράς (λαδώματα παντού, αδυναμία υγιούς επιχειρηματικής δραστηριότητας λόγω της γραφειοκρατίας) και των συνεχών αντιαναπτυξιακών και φοροεισπρακτικών νόμων από το 2009 έως σήμερα.
Οι φόροι που καλούνται να πληρώσουν σήμερα οι Έλληνες δεν υπάρχουν, ως προηγούμενο, πουθενά στην ιστορία. Ούτε επί τουρκοκρατίας η φορολόγηση ήταν τόσο υψηλή. Το αποτέλεσμα θα είναι η κατάρρευση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας, η ύφεση θα φτάσει στο 10%, η ανεργία πάνω από 30% και τα έσοδα του κράτους θα μειωθούν και πάλι αντί να αυξηθούν!
Ήδη όποιος μπορεί να φύγει απ' την Ελλάδα ετοιμάζει τις βαλίτσες του...