Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2012

Η σύγχρονη Ελλάδα...

Όταν πριν από πολλά χρόνια ονειρευόμαστε την νέα Ελλάδα της "ευημερίας και της προόδου" ούτε στους χειρότερους εφιάλτες μας υπήρχε η σημερινή κατάσταση.
Θυμάμαι στις αρχές του '80 τις συζητήσεις για την κατάσταση στην Πολωνία (τότε με τον Βαλέσα). Τότε δεν ξέραμε, ακριβώς, τι συμβαίνει στο "Ανατολικό Μπλοκ" και πολλοί υποστήριζαν πως ότι αρνητικό μας έλεγαν οφειλόταν στην αμερικάνικη προπαγάνδα. Έτυχε, την εποχή εκείνη, να γνωρίσω μια νεαρή Πολωνέζα που είχε "δραπετεύσει" από το καθεστώς Γιαρουζέλσκι. Τη ρώτησα αν φταίνε οι Αμερικανοί για την κατάσταση στη χώρα της. Μου απάντησε "να ξέρεις πως όσον αφορά τις ιδέες του κομμουνισμού εγώ τις ασπάζομαι. Αυτό που επικρατεί, όμως, στην Πολωνία δεν είναι κομμουνισμός. Για παράδειγμα, η μητέρα μου είναι δασκάλα. Έλαβε μια εγκύκλιο από το υπουργείο παιδείας που έλεγε ότι ο κάθε μαθητής έπρεπε να έχει ένα τετράδιο όπου θα γράφει τις κακές πράξεις των συμμαθητών του!".
Στην σύγχρονη Ελλάδα της "δημοκρατίας και προόδου" έφτιαξαν ένα τηλεφωνικό αριθμό όπου όποιος θέλει, ανώνυμα, μπορεί να καταγγείλει τον συμπολίτη του για φοροδιαφυγή! Έτσι λοιπόν ο δυσαρεστημένος ιδιότροπος πελάτης ή ο κακόβουλος γειτονικός επιχειρηματίας, τηλεφωνεί και κατηγορεί ανώνυμα έναν άτυχο βιοπαλαιστή! Όταν φτάνει το ΣΔΟΕ "κατασκευάζει" αποδείξεις για φοροδιαφυγή (του δίνει αυτό το δικαίωμα το υπάρχον καθεστώς) και τον στέλνει στον εισαγγελέα! Ακριβώς τις ίδιες καταστάσεις ζήσαμε στην κατοχή όταν οι "τίμιοι" πολίτες κατέδιδαν στους Γερμανούς τους "ανέντιμους" Έλληνες αντιστασιακούς. Αμέσως μετά την κατοχή, μπορούσες να καταγγείλεις το γείτονά σου ή τον εχθρό σου ότι ήταν κομμουνιστής και να τον στείλεις στη Μακρόνησο. Με άλλα λόγια οι καιροί αλλάζουν, αλλά οι καταστάσεις μένουν.
Στην Ελλάδα της "ευημερίας και προόδου" κλείσαμε τα βενζινάδικα γιατί φοροδιέφευγαν με το πετρέλαιο θέρμανσης και δώσαμε το δικαίωμα στους Βούλγαρους να κάνουν "χρυσές" δουλειές στην Βόρειο Ελλάδα με τα "πέλετ" χωρίς να κόβουν καθόλου απόδειξη (όπως άκουσα)!
Αν θέλουμε να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή υπάρχει ο εξής απλός τρόπος: όλοι οι πολίτες να φορολογούνται με 40-50% μόνο για τα καθαρά κέρδη που προκύπτουν από τα έσοδα πλην τα έξοδα. Δηλαδή κάποιος να δηλώνει τα έξοδα που είχε όλη τη χρονιά με βάση τις αποδείξεις που συγκέντρωσε. Έτσι αν ο φορολογούμενος πλήρωσε 100 ευρώ χωρίς να πάρει απόδειξη, θα πληρώσει άλλα 50 ευρώ φόρο γιατί τα 100 ευρώ θα θεωρηθούν κέρδος (εφ' όσον δεν αποδεικνύει ότι τα ξόδεψε). Με το σύστημα αυτό το κράτος θα χάνει από την άμεση φορολογία, αλλά θα κερδίζει με τη έμμεση και θα ενισχυθεί η ανάπτυξη εφ' όσον κάποιος θα προτιμά να ξοδεύει τα κέρδη του παρά να τα αποθηκεύει. Οι επιμέρους λεπτομέρειες του συστήματος αυτού μπορούν εύκολα να ρυθμιστούν και να μην προκύπτουν δυσλειτουργίες όπως πχ "μη απόδοση ΦΠΑ". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου