Κυριακή, 9 Δεκεμβρίου 2012

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο: Ζουν στον κόσμο τους?

Βλέπω παντού αναφορές πως τα επιπλέον έσοδα του κράτους θα προκύψουν από την φορολόγηση ελεύθερων επαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων. Τους ξεφεύγει μια σημαντική λεπτομέρεια: ο "τζίρος" στην αγορά έχει πέσει στο ελάχιστο και κανένας πλέον δεν δουλεύει. Η πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρών επιχειρήσεων εξακολουθούν να υπάρχουν γιατί δεν έχουν άλλη επιλογή. Όποιος έχει φτάσει σε μια προχωρημένη ηλικία πχ άνω των 50, δεν ξέρει τι να κάνει αν κλείσει τη μικρή επιχείρησή του. Δεν μπορεί να βρει δουλειά πουθενά ούτε να ανοίξει άλλη επιχείρηση και γι' αυτό δεν την έχει κλείσει έως τώρα. Με το νέο φορολογικό πολλές μικρές επιχειρήσεις θα φτάσουν στο σημείο τα έξοδά τους να είναι περισσότερα από τα έσοδα και να αναγκαστούν να κλείσουν επιτείνοντας την ύφεση και την ανεργία.
Επίσης, οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν δουλεύουν πλέον, τα ιατρεία είναι άδεια, οι δικηγόροι κάθονται. Όσοι δουλεύουν στις κατασκευές δεν έχουν πλέον αντικείμενο εργασίας εφ' όσον η αγορά ακινήτων έχει σβήσει. Όσοι δουλεύουν με τον τουρισμό περιμένουν να δουλέψουν δύο μήνες το καλοκαίρι για να βγάλουν τα έξοδα όλου του χρόνου.
Ένας ελεύθερος επαγγελματίας πρέπει να πληρώνει ο ίδιος τις ασφαλιστικές εισφορές (πχ ο ΟΑΕΕ ζητά 4000 ευρώ το χρόνο περίπου), το λογιστήριο που είναι απαραίτητο γιατί με τις συνεχείς αλλαγές στο φορολογικό θα μπλέξει εύκολα (στοιχίζει περίπου 1000 ευρώ το χρόνο), χρειάζεται επαγγελματική στέγη  που, ακόμη και αν είναι ιδιόκτητη, έχει έξοδα (χαράτσι, φόρος ακίνητης περιουσίας κτλ). Ας υπολογίσουμε 5000 ευρώ τα υπόλοιπα επαγγελματικά έξοδα συμπεριλαμβανομένης της επαγγελματικής στέγης ώστε μαζί με ασφαλιστικές εισφορές και λογιστήριο να φτάσουν τις 10000 ευρώ. Αν λοιπόν ο ελεύθερος επαγγελματίας έχει "τζίρο" 2000 ευρώ το μήνα δηλ. 24000 ευρώ το χρόνο, του μένουν 14000 αν αφαιρέσουμε τα έξοδα. Από αυτά πρέπει να πληρώσει 3640 ευρώ φόρο, 650 ευρώ τέλος επιτηδεύματος και 140 ευρώ έκτακτη εισφορά! Δηλ. του μένουν 9570 ευρώ άρα 797,5 ευρώ το μήνα!
Μη μου πείτε ότι κερδίζει πολλαπλάσια απ' ότι δηλώνει εφ' όσον φοροδιαφεύγει, γιατί οι "χρυσές" εποχές πέρασαν. Κανένας, πλην ελάχιστων περιπτώσεων, δεν καταφέρνει πλέον να έχει τόση δουλειά ώστε να μπορεί να "κρύβει" σημαντικά ποσά. Η φοροδιαφυγή αφορά τα "μεγάλα κεφάλια" που ευνοούνται από το νέο φορολογικό. Το κράτος δεν χρεοκόπησε γιατί ο κάθε κακομοίρης που έχει ψιλικατζίδικο, δεν έκοψε απόδειξη για τσίχλες! Το κράτος χρεοκόπησε λόγω των αλόγιστων κρατικών εξόδων (υπερτιμολογήσεις προμηθειών ή έργων, ρουσφετολογικοί διορισμοί), της κρατικής διαφθοράς (λαδώματα παντού, αδυναμία υγιούς επιχειρηματικής δραστηριότητας λόγω της γραφειοκρατίας) και των συνεχών αντιαναπτυξιακών και φοροεισπρακτικών νόμων από το 2009 έως σήμερα.
Οι φόροι που καλούνται να πληρώσουν σήμερα οι Έλληνες δεν υπάρχουν, ως προηγούμενο, πουθενά στην ιστορία. Ούτε επί τουρκοκρατίας η φορολόγηση ήταν τόσο υψηλή. Το αποτέλεσμα θα είναι η κατάρρευση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας, η ύφεση θα φτάσει στο 10%, η ανεργία πάνω από 30% και τα έσοδα του κράτους θα μειωθούν και πάλι αντί να αυξηθούν!
Ήδη όποιος μπορεί να φύγει απ' την Ελλάδα ετοιμάζει τις βαλίτσες του...  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου