Πέμπτη, 17 Μαΐου 2012

Η Μερκελ θέτει το θέμα στη σωστή του βάση

Η Άγκελα Μέρκελ δήλωσε πρόσφατα για την Ελλάδα:
"Τα λάθη που διέπραξαν στο παρελθόν οι πολιτικοί της πληρώνονται τώρα από πολλούς ανθρώπους που δεν έχουν καμιά σχέση".
Η δήλωση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την προσπάθεια κάποιων Ελλήνων πολιτικών οι οποίοι προσπαθούν να ενοχοποιήσουν τον ελληνικό λαό με δηλώσεις του τύπου "μαζί τα φάγαμε", "η Ελλάδα είναι ένα διεφθαρμένο κράτος" κτλ.
Ο λαός έχει, επιτέλους, καταλάβει πως για όλα φταίει το "πελατειακό" κράτος και η διαφθορά της κρατικής μηχανής.
Μας λένε για παράδειγμα πως φταίει η φοροδιαφυγή, αλλά δεν μας εξηγούν πως: δεν φταίει ο μικροεπιχειρηματίας που, όσο και να προσπαθήσει, δεν θα μπορέσει να "κλέψει" πάνω από 1000 ευρώ φόρο. Φταίει η "επαγγελματική" μεγαλοφοροδιαφυγή όπως πχ, τα όσα ακούγονται στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου.
Πριν από 2 χρόνια περίπου το υπουργείο οικονομικών του ΠΑΣΟΚ δημοσίευσε λίστα με "φοροφυγάδες" γιατρούς, Ενώ η προσδοκία ήταν να αποκαλυφτούν "οι μεγαλογιατροί του Κολωνακίου", στην πραγματικότητα η λίστα περιείχε πληθώρα "μικρογιατρών" με ασήμαντες παραβάσεις. Αυτό καθιστά την δημόσια διαπόμπευσή τους ποινικό αδίκημα (πχ συκοφαντική δυσφήμιση), αλλά ο σκοπός ήταν να δώσουν στο λαό εξιλαστήρια θύματα για να την γλιτώσουν οι πραγματικοί υπαίτιοι.
Θα σας εξηγήσω τι εννοώ:
Η πλειονότητα των παραβάσεων ήταν "μη ενημέρωση του πρόσθετου βιβλίου ασθενών". Αυτό δεν σημαίνει πως ο γιατρός δεν είχε εκδώσει απόδειξη. Συγκεκριμένα, ο σχετικός νόμος αναφέρει πως ο γιατρός οφείλει να καταχωρήσει τον ασθενή στο πρόσθετο βιβλίο κατά την είσοδό του και μετά το πέρας της εξέτασης να εκδώσει την σχετική απόδειξη.
Κατά παράβαση του νόμου περί ιατρικού απορρήτου (όταν εξετάζεται κάποιος έχει το δικαίωμα να μην τον βλέπει κανένας), οι ελεγκτές του υπουργείου οικονομικών εισέρχονται βίαια στον χώρο του εξεταστηρίου και ελέγχουν αν ο παρευρισκόμενος ασθενής είναι καταχωρημένος στο βιβλίο. Αν όχι βεβαιώνουν την παράβαση άσχετα με το αν η πρόθεση του γιατρού ήταν να καταχωρήσει τον ασθενή και να εκδώσει κανονικά την σχετική απόδειξη. Κατά την γνώμη μου, παράβαση είναι να φύγει ο ασθενής χωρίς καταχώρηση και απόδειξη. Η καθυστέρηση της ενημέρωσης του σχετικού βιβλίου, μπορεί να εξαρτάται από τον επείγοντα χαρακτήρα της εξέτασης και τις ιδιομορφίες του ασθενούς. Είναι συχνή η παρατήρηση των ασθενών "γιατρέ δεν μπορείς πρώτα να με ακούσεις και μετά να γράψεις?"
Συνεπώς η περίφημη "πάταξη της φοροδιαφυγής" επικεντρώνεται σε ανούσιες "παραβάσεις" και αφήνει ανενόχλητους αυτούς που πραγματικά φοροδιαφεύγουν. Είναι δηλαδή σαν να συλλαμβάνεται αυτός που παραβίασε το όριο ταχύτητας κατά 5 χλμ/ώρα και να αφήνεται ανενόχλητος αυτός που τρέχει με 200!!!
Το καλό είναι πως ο ελληνικός λαός φαίνεται να έχει καταλάβει τι συμβαίνει γύρω του και με την ψήφο του τιμωρεί τους υπαίτιους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου