Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2011

Η ΕΝΕ δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι


Οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν ότι η ΕΝΕ στηρίχτηκε σε σαθρά θεμέλια και απαιτείται άμεση κεντρική οικονομική διακυβέρνηση για την σωτηρία της.

Η κρίση χρέους της ευρωζώνης δείχνει ότι οι κατά τόπους κυβερνήσεις διόλου εκόπτοντο για το συνολικό όφελος, αλλά μόνον για τους ψηφοθηρικούς σκοπούς τους. Οι οικονομικά ισχυρές χώρες έβλεπαν, αλλά δεν αντιδρούσαν γιατί γιατί έκαναν “χρυσές δουλειές” με χώρες όπως η Ελλάδα. Αντέδρασαν μόνον όταν κατάλαβαν πως θα χάσουν τα λεφτά τους.

Επέβαλαν στην Ελλάδα ένα πρόγραμμα “εξυγίανσης” που έφερε ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα δηλ. τον οικονομικό μαρασμό και την ισοπέδωση κάθε οικονομικής δραστηριότητας.

Η Ελλάδα, υπό την συνεχή ασφυκτική πίεση των εταίρων της, οδηγήθηκε σε σπασμωδικές και βεβιασμένες νομοθετικές ρυθμίσεις που απλά ευνόησαν το χάος και την οικονομική ύφεση.

Και ξαφνικά ευαισθητοποιείται ο Έλληνας πρωθυπουργός και θέτει στο λαό το εκβιαστικό δίλημμα “ευρώ ή δραχμή” ενώ ξέρει πως ο λαός θέλει το ευρώ, αλλά όχι κάτω από τις απαράδεκτες συνθήκες που του επέβαλε η κυβέρνησή του.

Η απόφαση αυτή μπορεί να ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου για το μέλλον της ΕΝΕ: αύριο το πρωί μπορεί και κάποιο άλλος κράτος-μέλος να κηρύξει δημοψήφισμα για την επικύρωση της βοήθειας προς την Ελλάδα. Έτσι η συμφωνία της 27/10 δεν θα υλοποιηθεί ποτέ (όπως άλλωστε και εκείνη του Ιουλίου) και η Ευρώπη θα βυθίζεται συνεχώς σε οικονομική ύφεση.

Δεν είναι δυνατόν για ένα κοινό νόμισμα να αποφασίζουν 17 κυβερνήσεις κυρίως αν ανάμεσά τους υπάρχουν και αρκετές μη ικανές του ύψους των περιστάσεων.

Τι θα γίνει στην Ελλάδα​? Κάτω από αυτές τις συνθήκες η μόνη λύση είναι η παραίτηση του πρωθυπουργού, ο σχηματισμός κυβέρνησης κοινής αποδοχής για την επικύρωση της συμφωνίας της 27/10 και ακολούθως εθνικές εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου