Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2011

Η διαφθορά του κρατικού μηχανισμού ως βασική αιτία της χρεοκοπίας

(Το παρόν κείμενο δεν λαμβάνει την θέση καταγγελίας εφ' όσον δεν βασίζεται σε αποδεδειγμένες μαρτυρίες για παράνομες πράξεις κρατικών λειτουργών, αλλά σε ανώνυμες πληροφορίες ατόμων σε ιδιωτικές συζητήσεις. Λαμβάνει τη θέση πρότασης προς κάθε ενδιαφερόμενο σχετικά με τον τρόπο εξόδου της χώρας από το δημοσιονομικό τούνελ).

 Οι συνεχείς ισχυρισμοί των κρατικών λειτουργών ότι για την 'χρεοκοπία' της χώρας ευθύνονται οι φοροφυγάδες (πχ πρόσφατες δηλώσεις του κ. Πάγκαλου), δείχνει ότι είτε βρίσκονται εκτός πραγματικότητας είτε δεν θέλουν να δουν την πραγματικότητα. Η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα οφείλεται στην διαφθορά του κρατικού μηχανισμού ο οποίος θεωρεί όλους τους αυτοαπασχολούμενους 'εν δυνάμει φοροφυγάδες' και τους χρησιμοποιεί 'δια ίδιον όφελος'. Συγκεκριμένα η επίσημη πολιτεία ζητά κάθε τόσο επί πλέον φόρους για 'περαιώσεις' ή 'έκτακτες εισφορές', ενώ ανεπίσημα οι οικονομικοί υπάλληλοί της εκβιάζουν τους επιχειρηματίες για 'φιλική διευθέτηση' των δήθεν φορολογικών παραβάσεων. Οι παραβάσεις αυτές, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, είναι αστείες και βασίζονται σε έναν ελλιπή και διφορούμενο φορολογικό σύστημα το οποίον επιτρέπει τις 'για ψύλλου πήδημα' απειλές εναντίων συνεπών φορολογούμενων.
 Εφ΄ όσον λοιπόν ο επιχειρηματίας ξέρει πως μπορεί να είναι συνεπής φορολογικά, αλλά αυτό δεν τον προστατεύει από το να πληρώσει 'κερατιάτικα', προσπαθεί να εντάξει τα 'κερατιάτικα' στα έξοδα της επιχείρησής του. Γι' αυτό έχει καλλιεργηθεί η νοοτροπία στην Ελλάδα ότι αν είσαι τίμιος είσαι 'χαμένος' γιατί εκτός από τους νόμιμους φόρους, πρέπει να πληρώσεις και τα 'μαύρα' (συνεπώς διπλή φορολογία). Επικρατεί η άποψη ότι 'ας κρύψω όσα μπορώ γιατί έτσι κι' αλλιώς θα μου τα πάρουν και πρέπει να μου μείνει κάτι'.
 Ο συνεπής φορολογούμενος, κατά την διάρκεια του ελέγχου, έτσι κι' αλλιώς θα κατηγορηθεί για φοροδιαφυγή για ασήμαντο λόγο χωρίς να ήταν στις προθέσεις του η παρατυπία και χωρίς να έχει κάνει σκόπιμο λάθος. Ο φορολογικός νόμος είναι διφορούμενος και γεμάτος ανακρίβειες, ενώ παρέχει υπερεξουσία στους ελέγχοντες. Η υπερεξουσία οδηγεί σε κατάχρηση εξουσίας. Αν ο φορολογούμενος καταγγείλει εκβιασμό, όχι μόνο δύσκολα θα βρει το δίκιο του, αλλά θα γίνει και στόχος συνεχών αντεκδικητικών ελέγχων. Συνεπώς η μόνη του λύση είναι να υποκύψει στις απαιτήσεις των κρατικών λειτουργών και να καλύψει τη ζημιά που υπέστη με μελλοντική απόκρυψη εισοδήματος. Έτσι περνά κι' αυτός στην κατηγορία των φοροφυγάδων.
 Συνεπώς οι κυβερνώντες θα πρέπει να πάψουν να κατηγορούν τους γείτονες και να φτιάξουν πρώτα τα του οίκου τους, εκτός αν τους βολεύει η διαιώνιση αυτής της κατάστασης. Θα πρέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο να προστατεύει και να επιβραβεύει τους τίμιους φορολογούμενους. Θα πρέπει το ποινολόγιο να είναι σαφές και να βασίζεται σε αποδείξεις και όχι σε ενδείξεις. Οι δε ποινές να είναι λογικές και όχι εξοντωτικές ώστε να αποφεύγεται η 'κάτω από το τραπέζι' διευθέτηση. Η προώθηση τεκμαρτής φορολόγησης με βάση αντικειμενικά εισοδήματα είναι ένα σωστό βήμα αν δεν προϋποθέτει τη σχέση φορολογούμενου – εφοριακού και αν βασίζεται στην πραγματικότητα μιας βαθιάς οικονομικής ύφεσης. Δηλαδή πρέπει να λαμβάνει υπ' όψιν ότι πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες πράγματι εξασφαλίζουν το ελάχιστο προς το ζειν και δεν είναι όλοι οι γιατροί 'φοροφυγάδες μεγαλογιατροί' και όλοι οι δικηγόροι 'φοροφυγάδες μεγαλοδικηγόροι'. Θα πρέπει να εξηγήσει κάποιος στον κ. Πάγκαλο ότι σήμερα υπάρχουν δικηγόροι που κερδίζουν πολύ λιγότερα από τα 1500 ευρώ το μήνα που αυτός θεωρεί σκανδαλωδώς χαμηλό εισόδημα. Υπάρχουν γιατροί που το μικρό ιατρείο τους τους εξασφαλίζει το ελάχιστο απαραίτητο για μια αξιοπρεπή ζωή και θα πρέπει να φορολογούνται κυρίως με βάση τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Το 'πόθεν έσχες' πρέπει να ισχύει το ίδιο αυστηρά για όλους τους κρατικούς υπαλλήλους συμπεριλαμβανομένων των βουλευτών (το τωρινό 'πόθεν έσχες' ισχύει μόνο τυπικά και όχι ουσιαστικά).
 Ακόμη, η φοροδιαφυγή των μικρομεσαίων δεν πλήττει ουσιαστικά την ελληνική οικονομία όσο οι αδικαιολόγητες κρατικές δαπάνες. Το μυστικό για την οικονομική εξυγίανση είναι η μείωση των κρατικών δαπανών και όχι το 'κυνήγι μαγισσών'.
Η φοροδιαφυγή σε 'υψηλό' επίπεδο γίνεται 'νόμιμα' εφ' όσον πολλές πολυεθνικές επιχειρήσεις τιμολογούν υπέρμετρα τις υπηρεσίες θυγατρικών τους με έδρα σε χώρες χαμηλής φορολόγησης ώστε να εμφανίζουν κέρδη εκεί και ζημία στην Ελλάδα! Αυτό, όμως, είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε όλη την Ευρώπη και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
 Τέλος η εξυγίανση του κρατικού μηχανισμού θα πείσει ξένους επενδυτές να έλθουν στην Ελλάδα πράγμα που τώρα αποφεύγουν λόγω της υψηλής διαφθοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου