Σάββατο, 30 Ιουλίου 2011

Η ιστορία επαναλαμβάνεται?

Παρατήρησα αρκετές ομοιότητες του σήμερα με την παρακάτω ιστορική περίοδο. Και σήμερα οι Έλληνες κατηγορούνται ως ανίκανοι, φοροφυγάδες κτλ και η εξουσία πολιτική και οικονομική, περνάει στα χέρια των ξένων. Στους Έλληνες μένει μόνο η βαριά φορολόγηση και οι καταχρήσεις των ισχυρών.

Ο Μανουήλ Α' Κομνηνός (1143-80μΧ) στήριξε την πολιτική του στους ξένους εφ' όσον εμπιστευόταν μόνον στους Λατίνους την φροντίδα των σοβαρών υποθέσεων του κράτους (διοίκηση, διπλωματία, οικονομία). Δεν θεωρούσε τους Ρωμαίους (Έλληνες) ικανούς για οτιδήποτε και τους περιφρονούσε.
Λίγο πριν πεθάνει το 1180 έχρισε αυτοκράτορα τον γιο του Αλέξιο Β' Κομνηνό ο οποίος ήταν μόλις 11 ετών και το βάρος έπεφτε στην αντιβασιλέα μητέρα του Μαρία της Αντιοχείας. Η Μαρία της Αντιοχείας έχρησε “πρωτοσέβαστο” τον ευνοούμενό της Αλέξιο ανιψιό του Μανουήλ.
Η πολιτική όμως δεν άλλαξε και το κράτος ήταν ουσιαστικά στα χέρια των ξένων ενώ “αι καταπιέσεις του λαού δια την είσπραξιν των φόρων φθάνουν εις το κατακόρυφον και αι καταχρήσεις των ισχυρών άγουν εις απόγνωσιν(2)”.
Το κλίμα αυτό τροφοδοτούσε συνεχείς διαδηλώσεις και αναταραχές και ευνόησε τον Ανδρόνικου Α' Κομνηνό (1183-1185) να εμφανιστεί σαν σωτήρας και υποστηρικτής του λαού και του νεαρού αυτοκράτορα (έλεγε πως για όλα έφταιγαν οι κακοί του σύμβουλοι).
Το 1182 ο Ανδρόνικος μπήκε σαν θριαμβευτής στην Κων/πολη, τύφλωσε τον Αλέξιο και το μαινόμενο πλήθος λεηλάτησε και έκαψε την λατινική συνοικια. Λέγεται πως σκοτώθηκαν 60000 Λατίνοι...
Οι πολιτικοί του αντίπαλοι, κυρίως οι αρχηγοί των μεγάλων αριστοκρατικών οικογενειών, απομακρύνθηκαν ή εξουδετερώθηκαν. Κατάφερε να καταδικάσει σε θάνατο την Μαρία (35 ετών) κατηγορώντας την για συμμαχία με τους ξένους. Λίγο αργότερα (1183) δολοφόνησε και τον νεαρό αυτοκράτορα αναλαμβάνοντας ο ίδιος την αυτοκρατορία και νυμφευόμενος την δωδεκάχρονη χήρα του Αλέξιου Β' Κομνηνού!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΪΑ
1. Ιστορία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, Charles Diehl, εκδ. Ηλιάδη
2. Το χρυσόβουλλον Αλεξίου Β' Κομνηνού και τα δώδεκα αρχοντόπουλλα-Γ.Α. Σήφακας, Κρητικά Χρονικά, Τόμος Β', 1948

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου