Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2011

Η κρίση είναι "ευρωπαϊκή"

Η ΕΕ έκανε βήματα ενοποίησης της Ευρώπης στηριζόμενη σε σαθρά θεμέλια. Κατέληξε σε έναν συνεταιρισμό όπου το κάθε μέλος του υπερασπίζεται τα ατομικά του συμφέροντα και όχι τα συμφέροντα του συνόλου.
Έτσι καταλήξαμε στην κρίση χρέους που απλά στοχοποιεί περισσότερο την Ελλάδα. Η κρίση όμως δεν οφείλεται στην Ελλάδα αλλά στον τρόπο που οργανώθηκε η ΕΕ και η ΕΝΕ.
Η Ευρώπη ιστορικά είναι πεδίο διενέξεων και συγκρούσεων που έφτασαν μέχρι παγκόσμιους πολέμους. Η αντιπαλότητα αυτή των λαών δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί έναν επιτυχημένο οικονομικό συνεταιρισμό. Ο Γερμανός π.χ. δεν επιδεικνύει καμιά αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, αντίθετα την θεωρεί υπεύθυνη για τα δικά του δεινά. Συνεπώς η οικονομική ένωση που επιχειρήθηκε δεν θα μπορούσε να πετύχει παρά μόνον αν προηγείτο πολιτική ένωση. Όμως καμιά ευρωπαϊκή κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να χάσει κάποια από τα προνόμιά της μεταφέροντάς τα σε μια κεντρική ευρωπαϊκή κυβέρνηση. Το αποτέλεσμα είναι ο κίνδυνος αποτυχίας του επιχειρήματος αν υπερισχύσουν οι απόψεις που θέλουν την διάσπαση ή την κατάργηση της ζώνης του ευρώ.
Χωρίς πολιτική ένωση είναι λογικό στον οικονομικό συνεταιρισμό, να υπερισχύουν τα συμφέροντα του δυνατότερου εις βάρος του ασθενέστερου. Η Γερμανία για παράδειγμα είχε σαν στόχο την αύξηση των εξαγωγών της και της επιχειρηματικότητάς της στην Ελλάδα, χωρίς να ενδιαφέρεται για το που βρίσκει τα χρήματα η Ελλάδα. (Περίπου όπως έκαναν πριν λίγο καιρό οι Τράπεζες, που έδιναν δάνειο στον οποιονδήποτε χωρίς καμιά εγγύηση...) Ουσιαστικά θα έπρεπε να ενδιαφέρεται για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας ώστε να μην χρεοκοπήσει στο μέλλον. Αντ' αυτού οι γερμανικές εταιρείες, λέγεται, ότι πλήρωναν 'προμήθειες' ή 'μίζες' που έφταναν μέχρι και το 40% για να παίρνουν δουλειές στην Ελλάδα. Αυτό οδήγησε στην γιγάντωση της παραοικονομίας και στον άτυπο πλουτισμό των Ελλήνων, οι οποίοι κέρδιζαν χωρίς να παράγουν έργο. Όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση, η Γερμανία κατηγόρησε ευθέως την Ελλάδα ως αποκλειστικά υπεύθυνη και της επέβαλε ληστρικό φορολογικό σύστημα ώστε να μπορέσει να πάρει πίσω όσο το δυνατόν περισσότερα από τα οφειλόμενα. Δεν ενδιαφέρθηκε καθ' όλου για το γεγονός του ότι η Ελλάδα οδηγείται σε μαρασμό και οριστική χρεοκοπία.
Να διευκρινίσω εδώ ότι παίρνω την Γερμανία σαν παράδειγμα εφ' όσον θεωρείται η πιο ισχυρή οικονομικά χώρα της Ευρώπης. Οι ανωτέρω επισημάνσεις ισχύουν για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη τα οποία λειτουργούν με γνώμονα το δικό τους συμφέρον και δεν δίνουν δεκάρα για το ομαδικό συμφέρον. Οι επισημάνσεις των ευρωπαϊκών εφημερίδων ότι η Ευρώπη διοικείται από 'παιδιά' είναι πολύ επιεικείς...
Θα πρέπει άμεσα να αλλάξει αυτή η νοοτροπία ώστε η Ευρώπη να ξαναβρεί το δρόμο της και να αποφευχθεί η διάσπαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου