Κυριακή, 26 Ιουνίου 2011

Ο μύθος της φοροδιαφυγής

Συνεχίζεται η προσπάθεια από ορισμένους κύκλους να αποδοθεί η ελληνική χρεωκοπία και η αδυναμία επίτευξης στόχων στους 'φοροφυγάδες'. Σαν φοροφυγάδες εννοούν τους μπογιατζήδες, τους υδραυλικούς, τους γιατρούς κ.α.
Είναι γεγονός ότι στον ελληνικό λαό δεν αρέσει να πληρώνει φόρους. Μετά από 400 χρόνια τουρκοκρατίας και άδικους φόρους όπως το χαράτσι (που αναβίωσε πρόσφατα), έχει ριζωθεί μέσα του η απέχθεια για τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς. Και στην συνέχεια, το ελληνικό κράτος χαρακτηρίζεται από συνεχή ταμειακά προβλήματα που οφείλονται σε κακοδιαχείριση και καταλήστευση του δημοσίου χρήματος. Επικρατεί, λοιπόν, η αντίληψη 1) ότι οι φόροι είναι άδικοι 2) ότι καταλήγουν στις τσέπες των επιτήδειων και δεν χρησιμεύουν για την ομαλή λειτουργία του κράτους.
Οι ελληνικές κυβερνήσεις όχι μόνον βοηθούν στην αλλαγή αυτής της νοοτροπίας αλλά την ενισχύουν. Το νέο φοροεισπρακτικό νομοσχέδιο αναδύει την οσμή της αδικίας σε υπέρμετρο βαθμό. Από την μια λοιπόν, έχουμε ένα οφθαλμοφανώς ληστρικό και άδικο φορολογικό σύστημα και από την άλλη:
1) κατ' ευφημισμόν δωρεάν υγεία και παιδεία. Όποιος έκανε δωρεάν χειρουργική επέμβαση σε δημόσιο νοσοκομείο να με ενημερώσει. Όποιος δεν πλήρωσε φροντιστήριο ή ιδιαίτερα και το παιδί του πέτυχε στην σχολή που επιθυμούσε, επίσης να με ενημερώσει.
2) ο πολίτης δεν προστατεύεται από μια συνεχώς αυξανόμενη εγκληματικότητα. Το οδικό δίκτυο είναι κακοσυντηρούμενο και ανεπαρκές.
3) ο φοροελεγκτικός μηχανισμός στηρίζεται σε σκόπιμες ασάφειες (π.χ. παραβάσεις, ποινολόγιο) ώστε να επιτρέπει την αυθαιρεσία και την δωροδοκία.
4) τα δημόσια έργα και οι δημόσιες προμήθειες χαρακτηρίζονται από οφθαλμοφανείς υπερτιμολογήσεις (μη νομίζετε πως ο κόσμος δεν το καταλαβαίνει).
5) το δημόσιο και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας χαρακτηρίζονται από άστοχους διορισμούς με αποτέλεσμα, ενώ υπάρχει επάρκεια προσωπικού, να παρατηρείται δυσλειτουργία. Π.χ. ένα κέντρο υγείας να έχει 10 γιατρούς εκ των οποίων 2 παιδίατροι και κανένας χειρουργός ή ένα υποκατάστημα ΙΚΑ να έχει παιδοψυχίατρους, ψυχιάτρους και να μην έχει νευρολόγο.
6) τα 'λαδώματα' ή 'γρηγορόσημα' αποτελούν τον κανόνα σε κάποιες υπηρεσίες.

Παρ' όλ' αυτά το ελληνικό κράτος δεν χρεοκόπησε λόγω της μικροφοροδιαφυγής. Χρεοκόπησε λόγω της μεγαλοφοροδιαφυγής και του μεγαλολαθρεμπορίου. Χρεοκόπησε, επίσης, γιατί κανένας δεν καταπολέμησε το πελατειακό κράτος (με σκοπό την ψηφοθηρία) με αποτέλεσμα την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος και δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα μόλις έγινε σαφές πως το συνεχές έλλειμμα θα οδηγούσε το χρέος σε μη αντιμετωπίσιμα ύψη. Έπρεπε από πολλά χρόνια να έχει γίνει περιστολή των δημοσίων δαπανών και εξυγίανση του κρατικού μηχανισμού.
Επίσης δεν έγινε καμιά σοβαρή προσπάθεια για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της επιχειρηματικότητας. Η Ε.Ε. οδήγησε στην απελευθέρωση των εισαγωγών και για τους Έλληνες ήταν πιο εύκολο να εισάγουν τα αναγκαία (και τα περιττά) παρά να τα παράγουν. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις τα ελληνικά προϊόντα καταστρέφοντο γιατί, τα συμφέροντα, εισήγαγαν παρόμοια προϊόντα από το εξωτερικό. Ούτε έγινε σοβαρή προσπάθεια για την ενίσχυση του τουρισμού.
Με άλλα λόγια ας αφήσουμε στην άκρη την φοροείσπραξη και ας συγκεντρωθούμε:
1) στην περιστολή των δημοσίων δαπανών και εξυγίανση του κρατικού μηχανισμού.
2) στην ενίσχυση της παραγωγικότητας και της επιχειρηματικότητας .
3) στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Πως θα γίνουν τα ανωτέρω με το υπάρχων φορολογικό και με τον υπάρχοντα κρατικό μηχανισμό? Δυστυχώς, οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια και στην λογιστική πτώχευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου